·       Kasvatustavoitteenani on terve airedalenterrieri monipuoliseksi harrastuskaveriksi, jonka kehtaa ulkonäkönsä puolesta viedä myös näyttelykehään. Tärkeimpänä ominaisuutena koiranjalostuksessa pidän luonnetta ja terveyttä, rodunmukaista rakennetta ja ulkonäköä unohtamatta.

·       Oma ihanneairikseni on perheenjäsenenä elävä, toimiva ja innokas harrastuskaveri kauniissa ulkokuoressa. Koiran on oltava hyvähermoinen ja ehdottoman lapsivarma. Pidän siitä, että kotioloissa koira on suhteellisen huomaamaton ja osaa muutenkin rauhoittua ja rentoutua paikassa kuin paikassa. Harrastuksissa haluan, että koiralla on motivaatiota ja intoa iloiseen työskentelyyn. Koiralta on mm. löydyttävä taistelutahtoa ja sen tulee olla ahne. Lisäksi koiran tulee olla äänivarma, eli se ei saa pelätä esim. ilotulitusta ja koiran tulee suhtautua avoimesti ja ystävällisesti ihmisiin ja sopeutua hyvin uusiin tilanteisiin. Tietysti myös koiran rakenteen tulee olla toimiva harrastustoimintaan.

·       Kaikki pentueet, jotka kennel Energeticsiin syntyvät, ovat terveistä ja terveystutkituista, hyväluonteisista vanhemmista. Jokaisen pentueen taustalla on ajatus, että toivon saavani maailmaan juuri sellaisia airiksia, minkälaisen koiran itse itselleni haluaisin.

·       Pentueet elävät kotonamme keskellä lapsiperheen arkea tottuen ääniin ja elämään. Pennut pääsevät ulkoilemaan mahdollisimman paljon (sääolosuhteet huomioiden).

·       Pennut luovutetaan eläinlääkärin tarkastamina, sirutettuina, rekisteröityinä ja pentutestattuina

·       Energetics-pennuille etsin aktiivisia koteja, joissa on aikaisempaa koirakokemusta. Normaalin perushoidon (kuten riittävä liikunta, asianmukainen ruokinta ja turkinhoito) lisäksi tulee löytyä osaaminen koiran tarvitsemaan peruskoulutukseen. Toiminnallinen ja hyvähermoinen airis on mitä mukavin harrastuskaveri ja helppo ja luotettava perhekoira oikeissa ja osaavissa käsissä. Osaamattomissa käsissä aktiivinen ja vietikäs koira voi olla hallitsematon ja työläs. Airikset tarvitsevat pienestä pennusta saakka johdonmukaisen laumanjohtajan, joka opettaa pennun talon tavoille.

·       Kilpailutavoitteita koiraharrastuksissa ei tarvitse olla. Tärkeintä minulle on, että koirat hoidetaan hyvin, saavat riittävästi liikuntaa ja virikkeitä. Tärkeää on, että koirat pysyvät omistajillaan hallinnassa ja arki koiran kanssa sujuu hyvin.

·       Toivon saavani kasvattini terveystutkimuksiin. Uskon, että tutkimalla koiria mahdollisimman laajasti (mm. lonkat, kyynärpäät, selkä, silmät, luonnetesti) ja käyttämällä jalostukseen vain täysin terveitä koiria on suurempi todennäköisyys saada maailmaan terveitä ja tervepäisiä airiksia. On tärkeää, että myös koirat, joille ei suunnitella jalostuskäyttöä, terveystutkitaan. Näin saadaan tärkeää tietoa omistajalle esimerkiksi harrastuksia varten, kasvattajalle kasvatustyötä varten ja rotujärjestölle tietoa rodun terveydentilasta.

·       En voi luvata kenellekään täysin tervettä koiraa, vaikka se on ensisijainen tavoitteeni kasvatustyössäni. On totista totta, että myös koirat sairastavat (siinä missä ihmisetkin). Kaksi täysin tervettä koiraa pentueen vanhempina eivät välttämättä takaa koko pentueellista vanhuusikään saakka terveitä koiria, vaikka parhaat mahdolliset pohjat terveelle pentueelle antavatkin.

·       Rodun yleisimpinä terveysongelmina pidän allergioita ja iho-ongelmia, tulehduksia, selkäongelmia ja erilaisia ontumavikoja. Useilla airiksilla on silmissä ylimääräisiä ripsiä, mutta harvemmin esiintyy vakavia, koiraa tai näkökykyä häiritseviä silmäsairauksia. Myös luonteissa esiintyy ongelmia, kuten paukkuarkuus. Yleisiä kuolinsyitä airiksilla ovat esimerkiksi syövät ja kasvaimet.

·       Hyvin suuri määrä Energetics-airiksia on luonnetestattu erinomaisin tuloksin. Yksikään luonnetestattu koira ei ole testin mukaan paukkuarka. Suurin osa Energetics-airiksista on perhekoiria, jotka ovat saaneet viettää onnellista ja perustervettä elämää. Luonnollisesti joukkoon on mahtunut myös ripaus epäonnea. Monet kasvateistani harrastavat aktiivisesti eri koiraharrastusten parissa.

·       Energetics-airiksille järjestetään pentutreffejä / pentutrimmauksia, kuvausaikoja terveystutkimuksiin, leirejä ja koulutuspäiviä, joihin kaikki kasvatit perheineen ovat erittäin tervetulleita!


Energetics koiranetissä: http://jalostus.kennelliitto.fi/frmKasvattaja.aspx?K=ENERGETICS&R=7

Kuvateksti

Energetics Kepo ja vuoden 2012 palkintosaalis Vuoden airis-kilpailuissa

Vuoden 2013 Energetics palkinnot vuoden airis-kilpailuissa